ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΟ - " оливковое масло - olive oil "

Category: olive_oil
Hits: 4666

оливковое масло - olive oilΕλιά, δέντρο και καρπός. Μια ιστορία 5.000 ετών με λαμπρό μέλλον.(оливковое масло - olive oil)
Στον τόπο μας, έναν τόπο με ιστορία και πολιτισμό που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πίσω, η ελιά αποτελεί το αιώνιο σύμβολο του, μία σταθερή διατροφική και όχι μόνο αξία που μας χαρακτηρίζει και μας συνοδεύει μέχρι σήμερα.
Ταξιδεύοντας στο χρόνο, βλέπουμε πως κατά τη μυθολογία, η Θεά Αθηνά δώρισε την ήμερη ελιά –το ιερό δέντρο- στην Αθήνα, ενώ ο Ηρακλής την άγρια (Θεόφραστος 4ος αι. π,Χ.). Η παρουσία μιας εξημερωμένης, καλλιεργημένης ελιάς σε μια οργανωμένη πόλη, μαρτυρεί την εξέλιξη του πολιτισμού, την οικονομική και διατροφική αξία στην ελαιοκαλλιέργεια και ελαιοκομία, από τον 4ο π.Χ. αιώνα.¨
Πολύ νωρίτερα μάλιστα, οι Κρήτες εμφανίζονται να φυτεύουν την αγριελιά στην Ολυμπία, όπου σηματοδοτείται η απαρχή της περιόδου μετατροπής του ανθρώπου - τροφοσυλλέκτη σε γεωργό, δηλαδή στη μόνιμη εγκατάσταση και την ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τη σωματική τους δύναμη και την πνευματική τους ευεξία στην κατανάλωση ελαιολάδου. Από τον βοτανολόγο De Cantolle που στηρίζεται σε γλωσσολογικά δεδομένα, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η ελιά είναι δέντρο ελληνικό που διαδόθηκε από Έλληνες αποίκους και ότι από την ελληνική λέξη ελαία, προέρχονται οι λατινικές olea- oliva, που είναι η ρίζα της λέξης λάδι, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά (oil, huile, oel).(оливковое масло - olive oil)


Κρήτη: Ένας απέραντος ελαιώνας με ρίζες… στα βάθη των αιώνων.
Πολύ νωρίτερα μάλιστα, οι Κρήτες εμφανίζονται να φυτεύουν την αγριελιά στην Ολυμπία, όπου σηματοδοτείται η απαρχή της περιόδου μετατροπής του ανθρώπου - τροφοσυλλέκτη σε γεωργό, δηλαδή στη μόνιμη εγκατάσταση και την ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τη σωματική τους δύναμη και την πνευματική τους ευεξία στην κατανάλωση ελαιολάδου. Από τον βοτανολόγο De Cantolle που στηρίζεται σε γλωσσολογικά δεδομένα, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η ελιά είναι δέντρο ελληνικό που διαδόθηκε από Έλληνες αποίκους και ότι από την ελληνική λέξη ελαία, προέρχονται οι λατινικές olea- oliva, που είναι η ρίζα της λέξης λάδι, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά (oil, huile, oel).
Κρήτη: Ένας απέραντος ελαιώνας με ρίζες… στα βάθη των αιώνων.
Η ελιά, είναι το δέντρο, που κάτω από τον ίδιο, ηλιόλουστο Μινωικό ουρανό, επί αιώνες τώρα, συνδέει το μακρινό παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του νησιού. Είναι το δέντρο που συνδέει τη Μινωική Κρήτη του πνεύματος, με τη χριστιανική Ελλάδα του σήμερα. Στη Μινωική Κρήτη είναι σημαντική η συμβολή της ελιάς στην ανακτορική οικονομία της Κνωσού και από κει μεταφέρεται εν συνεχεία στην οικονομία και τη ζωή της Μυκηναϊκής Ελλάδας.
Η ελιά και ο ρόλος της στην οικονομία και τη διατροφή, αποτυπώνεται πολύ συχνά στη μινωική τέχνη. Πληροφορίες για την ελιά και το λάδι έχομε από τοιχογραφίες, ζωγραφισμένα αγγεία, κοσμήματα σε χρυσό και κείμενα σε γραμμική Β. Από πάρα πολλά ευρήματα είναι προφανές ότι η ελιά και το λάδι, χρησιμοποιούνταν εξαιρετικά από τους Μινωίτες, για τη λατρεία της Μεγάλης Μινωικής Θεάς, για τις ανάγκες των ανθρώπων και για εξαγωγές.
Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από την νεολιθική εποχή (7000- 3500 π.Χ ) κυρίως στη νότια Κρήτη και από τότε ο ελαιόκαρπος περιλαμβανόταν στα βασικά είδη διατροφής των Κρητών. Στοιχεία για μελέτη - όπως πυρήνες ελιάς - έχουμε από το 3000- 2000 π.Χ. Από την Παλαιοανακτορική περίοδο (2000- 1700 π.Χ) υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η συγκομιδή φυλασσόταν με τη φροντίδα της κεντρικής εξουσίας.